Privát böngészés

Biztonsági tippek

Amennyiben attól tart, hogy weboldalunk meglátogatásáról olyan személyek is tudomást szerezhetnek, akik ezzel az információval visszaélhetnek, kérjük olvassa el, hogyan használhatja biztonságosabban az Internetet.

A munkahelyen, könyvtárban illetve Internet-kávézóban történő internetezés a legbiztonságosabb, mivel így elkerülhető, hogy a bántalmazó hozzáférjen bizalmas információinkhoz. Az otthoni internetezés esetén a bántalmazó esetleg hozzáfér leveleinkhez, illetve azokhoz az internetes oldalakhoz, amelyeket az interneten történő szörfözés során meglátogatunk. Ahhoz, hogy az Internetet biztonságosabban használhassuk otthonunkban, több módszer áll rendelkezésre. 

Email

Ha a bántalmazó hozzáfér az emailünkhöz, lehetősége van arra, hogy elolvassa a beérkezett és elküldött üzeneteket. Ennek elkerülése érdekében olyan jelszó választása ajánlatos, melyet a bántalmazó nehezen talál ki. A jelszó gyakori változtatásával tovább csökkenthetjük annak a veszélyét, hogy a bántalmazó elolvassa leveleinket.

Ha a bántalmazó fenyegető üzeneteket küld e-mailben, a leveleket nyomtassuk ki és őrizzük meg, mert felhasználhatók a bántalmazás bizonyítására.

Internetes böngészés

Különféle böngészőkben már könnyen elérheti az ún. "privát böngészést": a böngésző Eszközök menüjében kattintson a "Privát böngészés indítása" menüpontra. Ez esetben nem ellenőrizhető, hogy mely oldalakat nyitotta meg. Természetesen Ön sem fog tudni később ennek alapján visszakeresni így már meglátogatott oldalt.

Amennyiben a fenti lehetőség nem áll rendelkezésre, vagy önmaga szeretné beállítani a biztonságos böngészést:

Előzmények (History) / Cache fájlok

Az Előzmények és Cache fájlok olyan állományok, amelyek automatikusan lejegyzik az internetezés közben meglátogatott helyeket, illetve mentik a letöltött oldalakat. Így ezeknek a fájloknak a segítségével a számítógépünkön letöltött weboldalak listája bárki számára hozzáférhetővé válik, aki a gépünket használja. A böngészőprogramok beállításaiban azonban eltüntethetjük a nyomokat.

Internet Explorer

Válasszuk az "Eszközök" (Tools) menüt és a legördülő menüből kattintsunk az "Internetbeállítások" (Internet Options) pontra. A megjelenő oldalon válasszuk az "Általános" (General) pontot és az "Ideiglenesen letöltött fájlok" (Temporary Internet Files) alatt kattintsunk a "Fájlok törlése" (Delete Files) feliratra. Ezután az "Ideiglenesen letöltött fájlok" (Temporary Internet Files) menüpont alatt válasszuk a "Beállítások" (Settings) gombot. A "Fájlok megtekintése" (View Files) gombra kattintva megjelennek azok a fájlok, amelyeket a számítógépünk az internetezés során automatikusan elmentett. A kijelölt fájlokat a "Töröl" (Delete) gomb megnyomásával tudjuk eltüntetni. Az ablak bezárása után térjünk vissza az "Általános" (General) menühöz és az "Előzmények" (History) menün belül kattintsunk az "Előzmények törlése" (Clear history) gombra.

Netscape

Kattintsunk az "Edit" menüre és a lenyíló menüből válasszuk a "Preferences" pontot. A "Navigator" menüre kattintva válasszuk a "History" feliratot, és a megjelenő oldalon kattintsunk a "Clear History" gombra. Ezután kattintsunk az "Advanced" feliratra, majd a lenyíló menüből válasszuk a "Cache" pontot. A megjelenő oldalon a "Clear Cache" gombra kattintva töröljük a tárolt fájlokat.

Biztonsági tippek Mozilla és Mozilla Firefox böngészőkhöz:

Előzmények (History) és a gyorsítótár (Cache) törlése

Mozilla Firefox (http://www.firefox.hu)

Válasszuk ki az "Eszközök" legördülő menüpontot, majd abban a "Beállítások"-at. Az "Adatvédelem" menüpontot választva kapjuk az "Előzmények" lehetőséget, melyre kattintva látható a "Böngészés előzményeinek törlése" gomb. Ezt megnyomva az elmentett webhelyek listája törlődik. Ugyanitt azt is beállíthatjuk, hogy hány napra visszamenően jegyezze meg böngészőnk a webhelyeket. Ha ezt 0-ra (nullára) állítjuk be, akkor nem kell minden látogatás után törölnünk az Előzményeket. Ugyancsak az "Adatvédelem" menüpontnál látható a "Gyorsítótár" opció. Ide kattintva láthatjuk a "Gyorsítótár törlése" gombot, melyet megnyomva törlődik minden olyan fájl, amelyet böngészés közben gépünk automatikusan letölt.

Mozilla (http://mozilla.fsf.hu)

Válasszuk ki a "Szerkesztés" legördülő menüpontot, majd abban a "Beállítások"-at. Egy új kisablakban kapjuk meg a lehetőségeket, melyek közül a bal oldali sávban találjuk a következőket: "Böngésző" és "Haladó". A "Böngésző" menüpontot megnyitva láthatjuk az "Előzmények" menüpontot, s ha ide kattintunk, akkor a jobb oldali panelen megtaláljuk az "Előzmények törlése" gomb, amelyet megnyomva törlődik a meglátogatott oldalak listája. Ugyanitt azt is beállíthatjuk, hogy hány napra visszamenően jegyezze meg böngészőnk a webhelyeket. Ha ezt 0-ra (nullára) állítjuk be, akkor nem kell minden látogatás után törölnünk az Előzményeket. A "Haladó" menüpontra kattintva megjelenik a "Gyorsítótár" menü; ezt kiválasztva a jobb oldali panelen megtaláljuk a "Gyorsítótár törlése" gombot, melyet megnyomva törlődik minden olyan fájl, amelyet böngészés közben gépünk automatikusan letölt.

További tippek "feledékeny" felhasználók számára:

A Mozilla Firefox böngésző esetében automatizálható a webböngészéskor keletkező személyes adatok, letöltések, előzmények törlése.

Mozilla Firefox:

Válasszuk ki az "Eszközök" legördülő menüpontot, majd abban a "Beállítások"-at. Az "Adatvédelem" menüpontot választva kapott ablakban alul találjuk a következő feliratot: "A személyes adatok törlése funkció a megfelelő billentyűkombináció hatására vagy a Firefox bezárásakor törli a személyes adatokat", mellette pedig egy "Beállítások" gombot. Ezt megnyomva kapunk egy újabb kisablakot, melyben kiválaszthatók azok a személyes adatok, amelyeket törölni szeretnénk. Az ablak felső részében kell kiválasztanunk a törlendő tartalmakat - itt célszerű a Böngészés előzményei, az Űrlapkezelő, a Letöltési előzmények, és a Gyorsítótár lehetőségeket kipipálni. Az ablak alsó részében válasszuk ki a "Személyes adatok törlése a Firefox bezárásakor" opciót, majd az OK gombbal nyugtázzuk a beállításokat.

NANE EgyesületPatent Egyesület

Itt a biztonságos internetes böngészésről kaphat tájékoztatást