Történetek, túlélők

Az ezeken az oldalakon bemutatott történetek rávilágítanak arra, hogy a bántalmazottak gyakran nem csak a bántalmazazótól, hanem az intézményrendszer munkatársaitól is súlyos sérelmeket szenvednek el. Egyben azt is egyértelművé teszik, hogy a bántalmazással szembeni határozott erkölcsi állásfoglalásnak, a bántalmazás elítélésének hiánya nem “semleges”, és még kevésbé “objektív” hozzáállás, hanem valójában a bántalmazó intézményi támogatása. Az egyesületek jogsegélyszolgálatainak célja, hogy ezt az intézményi hozzáállást megváltoztatva elsőegítsék az áldozatok tényleges jogvédelmét, jogérvényesítését. Tapasztalatunk szerint két feltétele van annak, hogy az áldozatok ne további abúzust tapasztalajanak az intézmények részéről, hanem tényleges segítséget kapjanak az erőszak ellen: a szakemberek speciális, a bántalmazásra vonatkozó képzése, és a szakemeberek számonkérhetősége. Egyelőre mindkettő nagyon ritka.

A NANE Egyesület és a Patent Egyesület jogsegélyszolgálatából származó esetek természetesen anonimizálva vannak, és egyéb jellemzőket is megváltoztattunk a felismerhetőség elkerülése érdekében.

A túlélők történetei művészet útján kétszeresen is segítenek: az alkotóknak a gyógyulásban, a szemlélőnek a megértésben.

© 2010–2020 NANE Egyesület, Patent Egyesület