Információk a háború elől menekülő nőknek, lányoknak, anyáknak és segítőiknek

A háborúból menekülő lányok és nők ki vannak szolgáltatva az erőszak fokozott veszélyének (például háborús/tömeges nemi erőszak; szexuális erőszak és zsarolás; behálózás, prostitúció és szexuális kizsámányolás; bántalmazó partnerhez kötött tartózkodási engedélyek; szexuális visszaélés olyan férfiak részéről, akik segítőnek adják ki magukat; stb.) mind az anyaországukban, mind azokban az országokban, amelyeken átutaznak, és amelyekben menedékért folyamodnak. 

Az erőszak kockázata mellett sokan várandósok, gyermekágyasok vagy kisgyermekkel utaznak, és szükségük van ennek megfelelő speciális ellátásra, segítségre. Sokan pedig nemi erőszak miatt szorulnak nőgyógyászati ellátásra, és/vagy az ebből vagy más okból következő nem kívánt terhesség megszakítása miatt.

A kísérő nélküli kiskorú lányok esetében különösen fontos, hogy olyan helyre kerüljenek, olyan segítséget kapjanak, ami megóvja őket a szexuális kizsákmányolástól, erőszaktól a menekülésük folyamán, és tekintettel van ennek kiemelt kockázatára.

Frissítés 09.03.2022 [helyi forrásból]:

“Figyelem!

Az emberkereskedők és uzsorások megjelentek a határon és nagy a veszély!

A kizsákmányolás minden munkaterületen veszélyezteti a kiszolgáltatott csoportokat.

A menekültek csatlakozzanak szervezetekhez, ne menjenek el akárkivel!

A fiatal nőket/lányokat figyelmeztessük a veszélyre, ne vállaljanak kedves, gazdagnak tűnő férfiak felajánlására munkát, fuvart és szállást se fogadjanak el gyanúsnak tűnő, szervezetekhez nem kötődő egyénektől! A (leendő) munkavállalók kérjenek segítséget az aktív segítő szervezetektől, legyen hozzájuk elérhetőségük! Például ezen a linken megtalálhatóak egyes szervezetek elérhetőségei.”

Frissítés 29.03.2022:

Még abban az esetben is, ha egy személy úgy tűnik, hogy szervezethez, intézményhez kötődik, és szállást, fuvart biztosítana neked, érdemes óvatosan eljárni. 

Ezekre érdemes figyelni bármely szállásadó vagy sofőr esetében, Magyarországon és más országokban is:

 • Mielőtt beszállnál valaki kocsijába, készíts fotót a rendszámtábláról, és akár egy szelfit is a sofőrrel, és küldd el ezeket a képeket egy szerettednek/barátodnak akiben megbízol, a címmel együtt, ahova mész. Ezzel együtt írd meg, hogy várhatólag mikor érsz oda; amikor pedig odaérsz, erről küldj megerősítő üzenetet. Ha van elég internet-idő a telefodon, akkor az út idejére akár a geolokációdat is megoszthatod a számodra megbízható személlyel.
 • Egyedülálló nőként, lányként biztonságosabb, ha olyan helyen fogadsz csak el szállást, ahol a szállásadók vagy legalábbis a többi, ugyanott elszállásolt menekült között szintén vannak nők (tehát nem egyedülálló férfi/férfiak csoportja ajánl neked egyedül szállást). 
 • Soha ne add át a személyes irataidat, okmányaidat senkinek: ezeket mindig tartsd magadnál, és ha lehet, legyen belőlük digitális és fénymásolt másolatod is. 
 • Ha valaki előre készpénzben elkér egy nagyobb összeget és/vagy az irataidat szálláslehetőségért és/vagy fuvarért és/vagy munkalehetőségért cserébe, ne fogadd el az ajánlatot: ne adj át neki pénzt, iratokat.

Ezek a szolgáltatások, szervezetek és források hasznosak lehetnek a fenti helyzetekben:

[A cikket folyamatosan bővítjük, ahogy tudomást szerzünk további kezdeményezésekről, és ahogy újabb segítő szolgáltatások alakulnak ki menekültek számára. Aki tud még ilyenről, ami nem szerepel az alábbiak között, kérjük, értesítsen minket Facebook oldalunkon keresztül, kommentben vagy üzenetben!]

Tájékozódás a további átutazási- és célországok nőszervezeteiről, akik segíthetnek

Az alábbi hálózatokat alkotó, az adott átutazási- vagy célországokban női jogokkal, nők elleni erőszakkal és reproduktív jogokkal foglalkozó helyi szervezetek tudnak a legpontosabb információkkal szolgálni az aktuálisan elérhető szolgáltatások és jogszabályok tekintetében. Akár utazás közben érdemes előre feltérképezni, hogy a következő átutazási országba, vagy a célországba érve mely szervezet lehet az, amely az érintett számára szükséges szolgáltatást nyújtja, vagy amelyik tovább tudja irányítani a menekülőt a számára szükséges helyi állami szolgáltatáshoz, és felvenni az adott szervezettel a kapcsolatot. 

 • Az Európa összes országában képviselővel rendelkező Violence Against Women Europe Hálózat tagszervezetei: https://wave-network.org/about/#wave-members 
 • A reproduktív jogokkal és egészséggel foglalkozó közép-kelet európai és balkáni szervezeteket tömörítő ASTRA Koalíció tagszervezetei: https://astra.org.pl/members/ 
 • Az Európa összes országában képviselővel rendelkező Európai Női Érdekérvényesítő Szövetség tagszervezetei, és az országos ernyők tagszervezetei: https://womenlobby.org/National-Coordinations?lang=en
  • [Az adott ország képviseletére kattintva elérhető a helyi országos ernyők honlapja, amely felsorolja az adott ország nőszervezeteit.]

Segítség keresése: szállás, továbbutazás

 • Érdemes nemzetközi női Facebook-csoportokat is keresni, amelyek az átutazási vagy célországban, városban élő nőket tömörítenek. Az angol nyelvű csoportok mellett számos olyan csoport is van, amit az adott településen/országban élő ukrán vagy orosz nyelven beszélő nők hoztak létre. 
 • A Budapesten, de akár tágabban Magyarországon átutazó, és különösen a tartósabb/határozatlan ideig Magyarországon maradni tervező menekült lányoknak, nőknek hasznos közösséget jelenthet az angol nyelvű Women of Budapest csoport.
 • A globális közösséggel rendelkező Host a Sister és Host a Sister to Safety elnevezésű Facebook-csoportokban nők szerveznek ideiglenes szállást, találkozókat és fuvarozást más nők, lányok részére civil csoporttagok bevonásával. Ezekbe a csoportokba felajánlásokat és igényléseket is lehet posztolni. 
 • A Host a Sister közössége immár létrehozott egy ‘Seeking Sanctuary’ elnevezésű honlapot is kifejezetten olyan nők számára, akik ukrajnából menekülnek.  A honlapra regisztrálva jelezni lehet szállás-igényt és egyéb szükségleteket, bármely országban; és felajánlást is lehet tenni menekülő nők számára (kizárólag nők lehetnek tagok).
 • A Magyarországra érkező menekülőket március 21. óta a Budapesthez közeli BOK-központba (tranzit-pont) irányítják, innen pedig az állam és civil szervezetek segítségével kapnak továbbirányítást ideiglenes szálláshelyekre. Az állam jellemzően vidéken található ideiglenes szállókra, a civil szervezetek pedig Budapesten található szállókra és befogadást felajánló magánszemélyekhez irányítják a menekülőket. A Migration Aid nevű civil szervezet Budapesten a Madridi utcában üzemeltet ideiglenes szállást. 
 • Az ukrajnából menekülők úgynevezett “szolidaritási jeggyel” ingyenesen vehetik igénybe a magyarországi vasút-hálózatot és a budapesti tömegközlekedést.

Magyarországon az alábbi szervezetek és csoportok hoztak létre további szolgáltatásokat az Ukrajnából menekülőknek.

Általános jogsegély (tartózkodási státuszokkal és ezek igénylésével kapcsolatban)

Bármely, kifejezetten nőket és lányokat érintő nehézséggel és szükségletekkel kapcsolatban (várandósság, nőgyógyászati szükségletek, fogamzásgátlás, erőszak vagy emberkereskedelem kapcsán):

További információk: https://nokjoga.hu/ukrajna/ , https://emmaegyesulet.hu/ukrajna/

Jogsegély nők és lányok elleni szexuális vagy párkapcsolati erőszakkal, emberkereskedelemmel, és a terhességmegszakításhoz való hozzáféréssel kapcsolatban 

  • PATENT Egyesület 
   • Jogsegélyvonal: 0680/808081. Ügyeleti idők: szerda 16-18 óra, csütörtök 10-12 óra. 
   • Email: jog@patent.org.hu 
   • Cset-jogsegély: https://www.facebook.com/patent.egyesulet.ngo 
   • Az érintett menekült lányok és nők írhatnak elérhetőségükkel fenti Facebook-oldalon, és jogászaink igyekeznek minél hamarabb felkeresni őket és ellátni az ügyüket cseten vagy telefonon.
 • A jogsegély elsősorban magyar és angol nyelven elérhető, de szükség esetén az Egyesület tolmácsot biztosít.

Nőgyógyászati, szülészeti és gyermekorvosi egészségügyi ellátás, anyasággal kapcsolatos szolgáltatások

 • A Másállapotot a Szülészetben Mozgalom ebben a folyamatosan frissülő bejegyzésben gyűjti a várandós, szülni készülő, és kisgyermekes menekült nők számára hasznos tudnivalókat, elérhető szolgáltatásokat. Ebben a listában megtalálhatók azok a magán egészségügyi szereplők is, akik ingyenes nőgyógyászati és gyermekgyógyászati szolgáltatásokat ajánlottak fel az Ukrajnából menekülők számára.
 • Perinatális (szülés körüli) tanácsadás menekült nőknek (több nyelven): LifeFlower Facebook-csoport
 • Fontos információ lehet, hogy az ukrán állampolgárok, ha van társadalom-biztosításuk, Magyarországon is jogosultak akut és sürgősségi állami egészségügyi ellátásra.

Lelki segítségnyújtás (pszichológus, segítő szakemberek)

 • Az EMMA Egyesület lelkisegély-vonal üzemeltet anyaként, várandósként menekülni kényszerült nők számára. 
  • Segélyvonal: 0680/414565. Ügyeleti idők: H-P 10:00-12:00 & 21:00-23:00
  • Email: emmavonal@emmaegyesulet.hu 
  • Az Emma-vonal elsősorban magyar és angol nyelven elérhető.
 • Ha valakinek pszichológusra van szüksége, ezen a linken elérhető azon pszichológusok listája, akik ingyenes segítségnyújtást vállalnak ukrajnából menekülő emberek számára. (Több nyelv is elérhető.)
 • A Cordelia Alapítvány is felajánlotta segítségét az Ukrajnából menekülő, traumát elszenvedett személyek számára.
 • Azok a lányok és nők, akiket szexuális vagy párkapcsolaton belüli erőszak ért az útjuk során, azt megelőzően, vagy Magyarországon belül, a menekültek segítésével foglalkozó UNHCR-el kapcsolatba lépve elirányítást kérhetnek olyan lelki segítő és krízis-intervenciós szakemberekhez, akik kifejezetten az ilyen helyzetekben jártasak. (Ehhez tolmácsot is lehet kérni.)
 • Ha valakinek, aki részt vesz menekültek segítésében, szupervízióra, támogatásra van szüksége a tevékenysége folytatásához, a Magyar Szupervizorok Társasága díjmentes szupervíziót biztosít.

Tárgyi segítség

Sürgősségi fogamzásgátló tabletta

A sürgősségi fogamzásgátlás (72 órás, vagy 5-napos tabletta) Magyarországon vényhez kötött, és elvileg bármely orvos felírhatja azt. Recepttel a tabletta bármely patikában kiváltható, és jellemzően 10.000-12.000 Forintba kerül. Vény nélkül a tabletta legközelebb Ausztriában elérhető.

Terhességmegszakítás (abortusz)

A műtéti abortuszhoz való hozzáférés magyarországi szabályozásáról és az igénylés módjáról itt tájékozódhat. Egyelőre nem biztosított egyértelmű eljárásrend az ukrajnából érkező menedékesek számára az abortuszhoz való hozzáférésre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát felszólítottuk, hogy adjon ki egy erre vonatkozó eljárásrendet, amely biztosítja a hozzánk érkező nők számára az abortuszhoz való hozzáférést, mint időérzékeny sürgősségi ellátást.

Amennyiben egy menedékkérő vagy menekült lánynak, nőnek terhességmegszakításra van szüksége, erre a környező országok közül leggyorsabban Ausztriában tehet szert, például ezeken a bécsi klinikákon: http://www.gynmed.at/hu (a honlap orosz nyelven is elérhető), https://www.venusmed.at/en/pregnancy/abortions/. Bécsben vannak olyan orvosok és klinikák is, amelyek csökkentett áron segítenek a menekült nőknek, ezekről az ÖEGF Egyesületen keresztül lehet érdeklődni.

A gyógyszeres terhességmegszakítás Magyarországon nem elérhető (csak a műtéti úton végzett abortusz létezik). Azok a nők, akik megengedhetik magunknak, a legközelebbi külföldi klinikán (jellemzően Bécsben) szokták igénybe venni a gyógyszeres terhességmegszakítás lehetőségét, egyesek pedig a több nyelven elérhető Women on Web, illetve a Women on Waves nevű kezdeményezésektől, Magyarországon legálisnak nem tekinthető úton rendelik be azt. Az Abortion Support Network segítséget nyújt olyan országba utazni, ahol az igénylő meg tudja szakítani a nem kívánt terhességet. 

Háború Ukrajnában

Információk a háború elől menekülő nőknek, lányoknak, anyáknak és segítőiknek

A háborúból menekülő lányok és nők ki vannak szolgáltatva az erőszak fokozott veszélyének (például háborús/tömeges nemi erőszak; szexuális erőszak és zsarolás; behálózás, prostitúció és szexuális kizsámányolás; bántalmazó partnerhez kötött tartózkodási engedélyek; szexuális visszaélés olyan férfiak részéről, akik segítőnek adják ki magukat; stb.) mind az anyaországukban, mind azokban az országokban, amelyeken átutaznak, és amelyekben menedékért folyamodnak. 

Az erőszak kockázata mellett sokan várandósok, gyermekágyasok vagy kisgyermekkel utaznak, és szükségük van ennek megfelelő speciális ellátásra, segítségre. Sokan pedig nemi erőszak miatt szorulnak nőgyógyászati ellátásra, és/vagy az ebből vagy más okból következő nem kívánt terhesség megszakítása miatt.

A kísérő nélküli kiskorú lányok esetében különösen fontos, hogy olyan helyre kerüljenek, olyan segítséget kapjanak, ami megóvja őket a szexuális kizsákmányolástól, erőszaktól a menekülésük folyamán, és tekintettel van ennek kiemelt kockázatára.

Frissítés 09.03.2022 [helyi forrásból]:

“Figyelem!

Az emberkereskedők és uzsorások megjelentek a határon és nagy a veszély!

A kizsákmányolás minden munkaterületen veszélyezteti a kiszolgáltatott csoportokat.

A menekültek csatlakozzanak szervezetekhez, ne menjenek el akárkivel!

A fiatal nőket/lányokat figyelmeztessük a veszélyre, ne vállaljanak kedves, gazdagnak tűnő férfiak felajánlására munkát, fuvart és szállást se fogadjanak el gyanúsnak tűnő, szervezetekhez nem kötődő egyénektől! A (leendő) munkavállalók kérjenek segítséget az aktív segítő szervezetektől, legyen hozzájuk elérhetőségük! Például ezen a linken megtalálhatóak egyes szervezetek elérhetőségei.”

Frissítés 29.03.2022:

Még abban az esetben is, ha egy személy úgy tűnik, hogy szervezethez, intézményhez kötődik, és szállást, fuvart biztosítana neked, érdemes óvatosan eljárni. 

Ezekre érdemes figyelni bármely szállásadó vagy sofőr esetében, Magyarországon és más országokban is:

 • Mielőtt beszállnál valaki kocsijába, készíts fotót a rendszámtábláról, és akár egy szelfit is a sofőrrel, és küldd el ezeket a képeket egy szerettednek/barátodnak akiben megbízol, a címmel együtt, ahova mész. Ezzel együtt írd meg, hogy várhatólag mikor érsz oda; amikor pedig odaérsz, erről küldj megerősítő üzenetet. Ha van elég internet-idő a telefodon, akkor az út idejére akár a geolokációdat is megoszthatod a számodra megbízható személlyel.
 • Egyedülálló nőként, lányként biztonságosabb, ha olyan helyen fogadsz csak el szállást, ahol a szállásadók vagy legalábbis a többi, ugyanott elszállásolt menekült között szintén vannak nők (tehát nem egyedülálló férfi/férfiak csoportja ajánl neked egyedül szállást). 
 • Soha ne add át a személyes irataidat, okmányaidat senkinek: ezeket mindig tartsd magadnál, és ha lehet, legyen belőlük digitális és fénymásolt másolatod is. 
 • Ha valaki előre készpénzben elkér egy nagyobb összeget és/vagy az irataidat szálláslehetőségért és/vagy fuvarért és/vagy munkalehetőségért cserébe, ne fogadd el az ajánlatot: ne adj át neki pénzt, iratokat.

Ezek a szolgáltatások, szervezetek és források hasznosak lehetnek a fenti helyzetekben:

[A cikket folyamatosan bővítjük, ahogy tudomást szerzünk további kezdeményezésekről, és ahogy újabb segítő szolgáltatások alakulnak ki menekültek számára. Aki tud még ilyenről, ami nem szerepel az alábbiak között, kérjük, értesítsen minket Facebook oldalunkon keresztül, kommentben vagy üzenetben!]

Tájékozódás a további átutazási- és célországok nőszervezeteiről, akik segíthetnek

Az alábbi hálózatokat alkotó, az adott átutazási- vagy célországokban női jogokkal, nők elleni erőszakkal és reproduktív jogokkal foglalkozó helyi szervezetek tudnak a legpontosabb információkkal szolgálni az aktuálisan elérhető szolgáltatások és jogszabályok tekintetében. Akár utazás közben érdemes előre feltérképezni, hogy a következő átutazási országba, vagy a célországba érve mely szervezet lehet az, amely az érintett számára szükséges szolgáltatást nyújtja, vagy amelyik tovább tudja irányítani a menekülőt a számára szükséges helyi állami szolgáltatáshoz, és felvenni az adott szervezettel a kapcsolatot. 

 • Az Európa összes országában képviselővel rendelkező Violence Against Women Europe Hálózat tagszervezetei: https://wave-network.org/about/#wave-members 
 • A reproduktív jogokkal és egészséggel foglalkozó közép-kelet európai és balkáni szervezeteket tömörítő ASTRA Koalíció tagszervezetei: https://astra.org.pl/members/ 
 • Az Európa összes országában képviselővel rendelkező Európai Női Érdekérvényesítő Szövetség tagszervezetei, és az országos ernyők tagszervezetei: https://womenlobby.org/National-Coordinations?lang=en
  • [Az adott ország képviseletére kattintva elérhető a helyi országos ernyők honlapja, amely felsorolja az adott ország nőszervezeteit.]

Segítség keresése: szállás, továbbutazás

 • Érdemes nemzetközi női Facebook-csoportokat is keresni, amelyek az átutazási vagy célországban, városban élő nőket tömörítenek. Az angol nyelvű csoportok mellett számos olyan csoport is van, amit az adott településen/országban élő ukrán vagy orosz nyelven beszélő nők hoztak létre. 
 • A Budapesten, de akár tágabban Magyarországon átutazó, és különösen a tartósabb/határozatlan ideig Magyarországon maradni tervező menekült lányoknak, nőknek hasznos közösséget jelenthet az angol nyelvű Women of Budapest csoport.
 • A globális közösséggel rendelkező Host a Sister és Host a Sister to Safety elnevezésű Facebook-csoportokban nők szerveznek ideiglenes szállást, találkozókat és fuvarozást más nők, lányok részére civil csoporttagok bevonásával. Ezekbe a csoportokba felajánlásokat és igényléseket is lehet posztolni. 
 • A Host a Sister közössége immár létrehozott egy ‘Seeking Sanctuary’ elnevezésű honlapot is kifejezetten olyan nők számára, akik ukrajnából menekülnek.  A honlapra regisztrálva jelezni lehet szállás-igényt és egyéb szükségleteket, bármely országban; és felajánlást is lehet tenni menekülő nők számára (kizárólag nők lehetnek tagok).
 • A Magyarországra érkező menekülőket március 21. óta a Budapesthez közeli BOK-központba (tranzit-pont) irányítják, innen pedig az állam és civil szervezetek segítségével kapnak továbbirányítást ideiglenes szálláshelyekre. Az állam jellemzően vidéken található ideiglenes szállókra, a civil szervezetek pedig Budapesten található szállókra és befogadást felajánló magánszemélyekhez irányítják a menekülőket. A Migration Aid nevű civil szervezet Budapesten a Madridi utcában üzemeltet ideiglenes szállást. 
 • Az ukrajnából menekülők úgynevezett “szolidaritási jeggyel” ingyenesen vehetik igénybe a magyarországi vasút-hálózatot és a budapesti tömegközlekedést.

Magyarországon az alábbi szervezetek és csoportok hoztak létre további szolgáltatásokat az Ukrajnából menekülőknek.

Általános jogsegély (tartózkodási státuszokkal és ezek igénylésével kapcsolatban)

Bármely, kifejezetten nőket és lányokat érintő nehézséggel és szükségletekkel kapcsolatban (várandósság, nőgyógyászati szükségletek, fogamzásgátlás, erőszak vagy emberkereskedelem kapcsán):

További információk: https://nokjoga.hu/ukrajna/ , https://emmaegyesulet.hu/ukrajna/

Jogsegély nők és lányok elleni szexuális vagy párkapcsolati erőszakkal, emberkereskedelemmel, és a terhességmegszakításhoz való hozzáféréssel kapcsolatban 

  • PATENT Egyesület 
   • Jogsegélyvonal: 0680/808081. Ügyeleti idők: szerda 16-18 óra, csütörtök 10-12 óra. 
   • Email: jog@patent.org.hu 
   • Cset-jogsegély: https://www.facebook.com/patent.egyesulet.ngo 
   • Az érintett menekült lányok és nők írhatnak elérhetőségükkel fenti Facebook-oldalon, és jogászaink igyekeznek minél hamarabb felkeresni őket és ellátni az ügyüket cseten vagy telefonon.
 • A jogsegély elsősorban magyar és angol nyelven elérhető, de szükség esetén az Egyesület tolmácsot biztosít.

Nőgyógyászati, szülészeti és gyermekorvosi egészségügyi ellátás, anyasággal kapcsolatos szolgáltatások

 • A Másállapotot a Szülészetben Mozgalom ebben a folyamatosan frissülő bejegyzésben gyűjti a várandós, szülni készülő, és kisgyermekes menekült nők számára hasznos tudnivalókat, elérhető szolgáltatásokat. Ebben a listában megtalálhatók azok a magán egészségügyi szereplők is, akik ingyenes nőgyógyászati és gyermekgyógyászati szolgáltatásokat ajánlottak fel az Ukrajnából menekülők számára.
 • Perinatális (szülés körüli) tanácsadás menekült nőknek (több nyelven): LifeFlower Facebook-csoport
 • Fontos információ lehet, hogy az ukrán állampolgárok, ha van társadalom-biztosításuk, Magyarországon is jogosultak akut és sürgősségi állami egészségügyi ellátásra.

Lelki segítségnyújtás (pszichológus, segítő szakemberek)

 • Az EMMA Egyesület lelkisegély-vonal üzemeltet anyaként, várandósként menekülni kényszerült nők számára. 
  • Segélyvonal: 0680/414565. Ügyeleti idők: H-P 10:00-12:00 & 21:00-23:00
  • Email: emmavonal@emmaegyesulet.hu 
  • Az Emma-vonal elsősorban magyar és angol nyelven elérhető.
 • Ha valakinek pszichológusra van szüksége, ezen a linken elérhető azon pszichológusok listája, akik ingyenes segítségnyújtást vállalnak ukrajnából menekülő emberek számára. (Több nyelv is elérhető.)
 • A Cordelia Alapítvány is felajánlotta segítségét az Ukrajnából menekülő, traumát elszenvedett személyek számára.
 • Azok a lányok és nők, akiket szexuális vagy párkapcsolaton belüli erőszak ért az útjuk során, azt megelőzően, vagy Magyarországon belül, a menekültek segítésével foglalkozó UNHCR-el kapcsolatba lépve elirányítást kérhetnek olyan lelki segítő és krízis-intervenciós szakemberekhez, akik kifejezetten az ilyen helyzetekben jártasak. (Ehhez tolmácsot is lehet kérni.)
 • Ha valakinek, aki részt vesz menekültek segítésében, szupervízióra, támogatásra van szüksége a tevékenysége folytatásához, a Magyar Szupervizorok Társasága díjmentes szupervíziót biztosít.

Tárgyi segítség

Sürgősségi fogamzásgátló tabletta

A sürgősségi fogamzásgátlás (72 órás, vagy 5-napos tabletta) Magyarországon vényhez kötött, és elvileg bármely orvos felírhatja azt. Recepttel a tabletta bármely patikában kiváltható, és jellemzően 10.000-12.000 Forintba kerül. Vény nélkül a tabletta legközelebb Ausztriában elérhető.

Terhességmegszakítás (abortusz)

A műtéti abortuszhoz való hozzáférés magyarországi szabályozásáról és az igénylés módjáról itt tájékozódhat. Egyelőre nem biztosított egyértelmű eljárásrend az ukrajnából érkező menedékesek számára az abortuszhoz való hozzáférésre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát felszólítottuk, hogy adjon ki egy erre vonatkozó eljárásrendet, amely biztosítja a hozzánk érkező nők számára az abortuszhoz való hozzáférést, mint időérzékeny sürgősségi ellátást.

Amennyiben egy menedékkérő vagy menekült lánynak, nőnek terhességmegszakításra van szüksége, erre a környező országok közül leggyorsabban Ausztriában tehet szert, például ezeken a bécsi klinikákon: http://www.gynmed.at/hu (a honlap orosz nyelven is elérhető), https://www.venusmed.at/en/pregnancy/abortions/. Bécsben vannak olyan orvosok és klinikák is, amelyek csökkentett áron segítenek a menekült nőknek, ezekről az ÖEGF Egyesületen keresztül lehet érdeklődni.

A gyógyszeres terhességmegszakítás Magyarországon nem elérhető (csak a műtéti úton végzett abortusz létezik). Azok a nők, akik megengedhetik magunknak, a legközelebbi külföldi klinikán (jellemzően Bécsben) szokták igénybe venni a gyógyszeres terhességmegszakítás lehetőségét, egyesek pedig a több nyelven elérhető Women on Web, illetve a Women on Waves nevű kezdeményezésektől, Magyarországon legálisnak nem tekinthető úton rendelik be azt. Az Abortion Support Network segítséget nyújt olyan országba utazni, ahol az igénylő meg tudja szakítani a nem kívánt terhességet. 

© 2010–2020 NANE Egyesület, Patent Egyesület