Alapinformációk a traumáról

A szisztematikus erőszak összes formája poszt-traumás stresszt válthat ki. A szisztematikus erőszak alaphelyzete valamely társadalmilag jóváhagyott vagy egyenesen támogatott hatalmi különbség (mint pl. a gyerekek-felnőttek, kisebbségi-többségi társadalmi csoportok, nők-férfiak, szegények-jómódúak, stb. közötti elfogadott és sulykolt társadalmi különbségek), amelyet az erőszak elkövetője személyes kapcsolataiban is érvényesíteni akar, azaz az általános (és néha absztakt) hatalmi előnyét személyes és mindennapos hatalomra igyekszik konvertálni.

Ezt néha már puszta kényszerítő és fenyegető manipulációval, máskor szóbeli erőszakkal (a kevesebb — társadalmi és esetleg személyes — hatalommal rendelkező fél lenyomásával, mindennapi tevékenységével kapcsolatos megalázásával, szidalmazással, fenyegtőzéssel, zsarolással, gúnyolódással, nevetségessé tétellel, stb.), megint máskor szexuális követelőzéssel vagy erőszakkal, vagy fizikai és általában gazdasági erőszakkal éri el. Az erőszaknak ezek a megnyilvánulásai mindig traumatikusak az áldozatra. Minél gyakoribbak, és minél tehetetlenebbnek érzi magát, vagy minél jobban ki van szolgáltatva az áldozat az elkövetőnek, annál nagyobb a poszt-traumás stressz (PTSD) kialakulásának az esélye. Elhúzódó erőszak esetén ún. komplex PTSD alakulhat ki (erről részletesen Judith Herman Trauma és gyógyulás c. könyvében olvashat). 

A PTSD-ből is, mint az erőszakból, van kiút. Fontos, hogy az áldozatok legyenek tisztában a lehetséges tünetekkel és felismerjék azokat: ezzel saját gyógyulásukat nagyban elősegíthetik. Az erőszaktúlélőket gyakran diagnosztizálják mindenféle mentális betegséggel, melyekben talán tényleg szenvednek, talán nem, de ritka, hogy a kezelőorvosok vagy akár az igazságügyi szakértők felismernék és azonosítanák az erőszakból származó konkrét PTSD-tüneteket. Ez nagyban nehezíti mind a gyógyulást, mind a valódi okok feltárását. A valódi okok kezelése nélkül pedig a tünetek kezelése és a gyógyulás, valamint az áldozatok és esetek hatékony (egészségügyi és jogi) kezelése sem lehetséges.

A PTSD-ről bővebben az Európai Trauma Network magyar nyelvű oldalain olvashat.

© 2010–2020 NANE Egyesület, Patent Egyesület