A bántalmazott nő családja

“A saját szüleim… Tényleg csoda, hogy élek.” (Egy érintettől)

A bántalmazó partner általában igyekszik elszigetelni áldozatát a természetes támogató közegétől, így családtagjaitól is. Akár úgy, hogy nem engedi a nőt a családtagjaival kapcsolatban maradni (ezt manipulációktól az egyenes tiltásig számos módon kísérelheti meg elérni), akár úgy, hogy igyekszik a nő családtagjait maga mellé felsorakoztatni. A hatalomra törekvő személyeknek arra is jó szimatuk van, hogy áldozatuk családjában vannak-e hozzá hasonlóan kontrolláló, bántalmazó családtagok, akikre kényelmesen építhet partnerének a lenyomásában, korlátozásában. Ha igen, őket valószínűleg megpróbálja majd csatasorba állítani. Lundy Bancroft alábbi írása ezt a jelenséget mutatja be röviden.

Lundy Bancroft:
Amikor szeretteink a bántalmazó oldalára állnak – a saját család által okozott gyötrelem1


Sokkal gyakrabban történik, mint gondolnánk: A nőt elutasítja saját családja, néha a legközelebbi barátai is, és a bántalamzó mellé állnak. Ez olyan szörnyű érzés mintha egy vonat ment volna át rajta. Hogyan történhet meg, hogy a hozzá közelállók azt az embert támogatják, aki kegyetlen volt vele és tönkretette?

Több oka is van annak, ami miatt létrejönnek ezek a torz szövetségek. Először is, a bántalmazók gyakran simulékonyak és tudják, hogyan legyenek nagyon meggyőzőek. Pontosan tudják, hogyan olvassanak az emberben, és azt mondják, amit a másik hallani akar. Volt egy esetem, például, ahol a férfi sosem járt templomba, de amikor megtudta, hogy a partnere családját kiborítja, hogy a nő sem jár, hirtelen elkezdett minden vasárnap templomba menni. Beszámolt róla a családnak, mennyire aggasztja, hogy a nő eltávolodott a hitétől. Ez persze valójában egyáltalán nem érdekelte, de tudta, ha magát vallásosnak állítja be, éket verhet a nő és a családja közé, és a családot a saját oldalára állíthatja.

Vannak más okok is. Társadalmunk általában a nő feladatának tartja, hogy az emberi kapcsolatokat működtesse, ápolja, ezért a család és a barátok rögtön a nőt okolják, ha a dolgok összeomlanak. Az is lehetséges, hogy a nő családjában is vannak bántalmazók. Ezek az emberek igyekeznek mielőbb a bántalmazó oldalára állni az áldozattal szemben, még akkor is, ha a nővel állnak rokonságban. Végül pedig: a bántalmazás annyira elterjedt jelenség, hogy az emberek félnek vele szembenézni, ezért egyszerűbb az áldozatot hibáztatni.

Azoknak a nőknek, akiknek a családja a bántalmazó oldalára áll (tehát szenvedésének okozóját támogatja), még több gondoskodásra, szeretetre és megértésre van szüksége tőlünk, többiektől.

Ha pedig ön egyike azoknak a nőknek, akikkel ez történt, az alábbi néhány gondolat és ötlet segíthet:

  1. Nincs annyira egyedül, mint amennyire érzi, sok olyan nő van, akikkel ez szintén megtörtént. Lépjen velük kapcsolatba!
  2. Az, hogy ön körül mindenki úgy viselkedik, mintha megbolondult volna, nem jelenti azt, hogy ön őrült! Nem, ön nem őrült meg!
  3. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy próbáljon kitörni az elszigeteltségből: keressen magának támogató, terápiás csoportot, ismerkedjen meg új emberekkel, kezdjen új tevékenységekbe.
  4. Még ha ezt most nehéz is elképzelni, idővel csökkenni fog az a kínzó fájdalom, amit most érez azért, mert szerettei a bántalmazó oldalára álltak.
  5. Végül ki fog tudni magának alakítani egy egészséges, megújult életet, amiben olyan emberek veszik körül, akik osztják az értékrendjét és jól bánnak önnel!

© 2010–2020 NANE Egyesület, Patent Egyesület