Szívdobbanás – Erőszak a fiatalok párkapcsolataiban

A fiatalok életében lényeges szerepet játszanak a párkapcsolatok illetve a szexuális kapcsolatok, és sajnos sokan szenvednek el közülük erőszakot ezekben a kapcsolatokban. Bizonyított, hogy a tinédzserek épp olyan valószínűséggel válnak bántalmazás áldozatává, mint a felnőttek. Magyarországon a statisztikák szerint minden ötödik nő kerül élete során olyan párkapcsolatba, ahol rendszeresen éri fizikai erőszak.

A túlzott figyelmet és elköteleződést sokan értelmezik a szerelem jeleként, pedig ha valaki így viselkedik, az arra figyelmeztet, hogy ellenőrizni és birtokolni akarja a partnerét, a másik irányításának igénye pedig erőszakba és terrorba torkollhat. A zsarolás, a fenyegető zaklatás, amely történhet személyesen, telefonon vagy az Interneten keresztül is, a testi és szexuális támadások a párkapcsolati erőszak formái, amelyek traumatizálják a fiatalokat, és hosszan tartó, fájdalmas hatással járnak.

A Szívdobbanás elnevezésű prevenciós projekt európa-szerte arra tanítja a fiatalokat, hogy felismerjék a párkapcsolati erőszak figyelmeztető jeleit, hogy megtanulják, hogyan léphetnek ki egy bántalmazó kapcsolatból, vagy hogyan támogathatják azon barátaikat/barátnőiket, akik bántalmazó kapcsolat áldozatai.

© 2010–2020 NANE Egyesület, Patent Egyesület