Segítőknek, döntéshozóknak

Ezeken az oldalakon a döntéshozók munkáját igyekszünk megkönnyíteni, bármely szakmába tartozzanak is. A nők elleni erőszakot olyan sok előítélet és tévhit övezi, hogy ezek beszivárognak a szakmai munkába a törvényhozástól egészen az egyedi döntésekig és a médiáig. A döntéshozók felelőssége, hogy egy ilyen súlyos társadalmi jelenséggel szemben úgy lépjenek fel, hogy kellően tájékozódnak a valós adatokról, hogy figyelemmel vannak az áldozatok valós helyzetére, és hogy fellépésükkel ne okozzanak az áldozatoknak további károkat.

Magyarországon még a valós adatok gyűjtése sem mindig történik meg, és ez is döntéshozói felelősség. A gyermek és felnőtt áldozatok érdekeinek képviselete azok feladata, akik az ügyekkel szakemberként vagy a problémával jogalkotóként találkoznak. Az itt található anyagok az áldozatok valóságát elismerő, és a biztonsághoz fűződő érdekeiket figyelembe vevő felelős döntéshez nyújtanak további segítséget (ld.még az Alapinformációk a nők elleni erőszakról menüpontot).

A nők és gyerekek elleni erőszak megelőzhető! Az esetek többsége nem előzmény nélküli, így a hatékony beavatkozás már megtörtént erőszak esetén is megelőző szerepet tölt be. A nők elleni erőszak kérdéskörében a “megelőzés vagy a beavatkozás fontosabb” egy álkérdés, melynek nincs értelme. A megelőzés fontossága senki számára nem kérdés. A már áldozattá váltak azonban ugyanolyan joggal tartanak igényt azonnali védelemre, mint a jövő generációi arra, hogy velük ez már azért ne történhessen meg, mert a nők és férfiak egyenjogúvá váltak, és mert senki nem hiszi többé, hogy a gyerekeket és a nőket büntetlenül lehet bántalmazni. A fellépést tehát nem lehet halogatni azzal, hogy fontosabb a megelőzés, míg a megelőző oktatást sem érdemes semmivel elodázni.

© 2010–2020 NANE Egyesület, Patent Egyesület