Poszt-traumás stressz és PTSD gyermekeknél – oktatófilm és segédanyag minden, gyerekekkel foglalkozó szakembernek

A traumatikus esemény olyan váratlan, sokkoló és kontrollálhatatlan történés, amely súlyos sérüléssel, életének elvesztésével fenyegeti az áldozatot, vagy egy hozzá közel álló személyt. Az áldozat tehetetlennek érzi magát és retteg, illetve – amennyiben gyerekről van szó – nyugtalanságot és zavarodottságot él át. Minden esetben veszélyeztetve érzi saját, vagy egy másik ember életét, biztonságát és testi épségét. Az áldozat önmagáról, és az őt körülvevő világról alkotott képe összeomlik.


A gyerekek éppúgy átélhetnek traumatikus élményeket, mint a felnőttek, ám mivel személyiségük még nem fejlődött ki teljesen, és a felnőttekhez képest kevésbé urai a saját életüknek, ők sokkal nehezebben birkóznak meg ezekkel. A tény, hogy erősen függnek a felnőttektől, és hogy veszély esetén korlátozottak a lehetőségeik, ha meg kell védeniük magukat vagy segítséget kell kérniük, tovább növeli tehetetlenségérzetüket. Különösen súlyosak a trauma következményei, ha azt olyan ember – például szülő vagy rokon – okozza, akitől a gyerek függ, vagy akihez szorosan kötődik.

A NANE Egyesület és külföldi partnerei az “Állj mellette” program keretében kidolgozott, ingyenesen letölthető oktatófilmmel, és a hozzá tartozó szakmai segédanyaggal szeretnék hatékonyabbá tenni a traumatizált gyerekekkel dolgozó szakemberek munkáját. Az oktatófilm szövegkönyve is elérhető online.

© 2010–2020 NANE Egyesület, Patent Egyesület